Diş Hekimi Konya0 332 320 04 04

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti şişmesi nedir?

Diş eti şişmesi yaygın bir problemdir. Dişeti şişmesi neden olur, sorusunun cevabına gelecek olursak bu problemin tek bir sebebi yoktur. En yaygın sebeplerinden biri dişeti enfeksiyonudur. Dişeti enfeksiyonuysa genellikle yetersiz ağız hijyenine bağlı oluşur. Bunun dışında yetersiz beslenme, hamilelik gibi hormonal değişimler, diyabet yani şeker gibi bazı sistemik hastalıklar, çürüğe bağlı olarak da dişeti şişmeleri görülebilmektedir.  Dişeti şişme belirtileri; dişetlerinde hacimsel artış, diş boyutlarının küçülmüş gibi görünmesi, hassasiyet, ağrı, kanama olabilir. Dişeti şişmesi nasıl tedavi edilir sorusuna geldiğimizde bu durumun tek bir tedavi bulunmaz.  Tedavi dişeti şişmesine neden olan durum belirlenerek ona yönelik olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla dişeti şişmesinin tedavisinin belirlenmesi için öncelikle bir diş hekimine muayene olunmalıdır.  

Diş eti çekilmesi nedir?

Diş eti çekilmesi dişin etrafını saran dişetinin kök yüzeyi boyunca geri çekilip kök yüzeyinin açıkta kalmasıdır. Dişeti çekildiği zaman ağrı, hassasiyet gibi semptomlar görülebilecekken bazen de hiçbir semptom görülmez. Bu yüzden düzenli diş hekime gitmek dişeti hastalıkları açısından önemlidir. Dişeti çekilmesi neden olur? Sert fırça kullanımı, yanlış tekniklerle diş fırçalama, genetik geçişler gibi sebepler diş eti çekilmesine sebep olabilmektedir. 

Diş eti kanaması

Diş eti kanamasıyla ilgili en temel bilgi sağlıklı dişetlerinin kanamayacağıdır. Eğer sert bir gıda ısırırken, doğru teknikle fırçalıyor olmanıza rağmen fırçalarken dişetleriniz kanıyorsa bu semptomlar dişeti hastalıklarının bir göstergesidir. Dişeti kanaması neden olur? En belirgin sebeplerden biri dişeti enfeksiyonu dolayısıyla yetersiz ağız hijyenidir. Dişeti kanaması nasıl önlenir? Dişlerimizi fırçalamamız bu konuda yeterli değil, doğru teknikle fırçalayıp diş ipi gibi materyallerle ağız hijyenimizi desteklememiz gerekmektedir. Hemofili, diyabet, lösemi gibi hastalıklar da dişeti kanaması yapabilmektedir. Öncelikle diş hekimimizle beraber ağız içinde her şeyin yolunda olduğundan emin olmamız, daha sonra durumu sistemik olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. 

Diş taşı temizliği zararlı mı?

Diş taşı temizliği uygulaması zararlı değildir. Diştaşı uzun dönem ağzımızda kaldığında dişeti ve kemik gibi dokulara zarar vererek dişlerin arasını açabilmektedir. Diştaşı ne kadar uzun süre orada kalırsa dişlerimizin arasının açılma ihtimali o kadar artacak ve bir süre sonra dişlerimiz sallanmaya, yükselmeye ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu sebeplerden dolayı düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak gerekmektedir.  

Dişeti hastalıkları tedavi edilemeyecek hastalıklar değil. Hastanın kendi kendine fark etmesi zor hastalıklar. Dolayısıyla düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek bu konuda önemli.   

Beklenmedik bir etki ile karşılaştığınızda sadece doktorunuzdan sağlıklı bilgi alabilirsiniz. Bu sebeple merak edilen sorularınız için diş hekiminiz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Bizimle 0 332 320 04 04 numaralı telefonumuzdan iletişime geçebilir; kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Diğer tedavilerimizi Neler Yapıyorum sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

 

Diş taşı temizliği zararlı mı?

Diş taşı temizliği zararlı değildir. Diş taşı uzun dönem ağzımızda kaldığında dişeti ve kemik gibi dokulara zarar vererek dişlerin arasını açabilmektedir.

Diş eti kanaması neden olur?

En belirgin sebeplerden biri dişeti enfeksiyonu dolayısıyla yetersiz ağız hijyenidir.

Diş eti şişmesi nasıl tedavi edilir?

Tedavi dişeti şişmesine neden olan durum belirlenerek ona yönelik olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla dişeti şişmesinin tedavisinin belirlenmesi için öncelikle bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Diş eti çekilmesi neden olur?

Sert fırça kullanımı, yanlış tekniklerle diş fırçalama, genetik geçişler gibi sebepler dişeti çekilmesine sebep olabilmektedir.

 

Onur KÜÇÜKKAĞNICI YUKARI
Hemen Ara WhatsApp